De Huidige Stand van Leadgeneratie anno 2024

In de dynamische wereld van marketing en verkoop is leadgeneratie een essentieel proces dat voortdurend evolueert. Met meer dan 30 jaar ervaring in marketing en leadgeneratie hebben we de transformatie van traditionele methoden naar geavanceerde digitale strategieën van dichtbij meegemaakt. In deze blogpost duiken we in de huidige stand van leadgeneratie medio 2024 en onderzoeken we het cruciale verschil tussen lead generation en demand generation.

 

Lead generation

Lead generation omvat het proactief benaderen van potentiële klanten door de inzet van meerdere kanalen zoals:

 • Cold Calling: Telefonische benadering van potentiële klanten zonder voorafgaand contact.
 • Email Outreach: Gerichte e-mailcampagnes naar een zorgvuldig samengestelde lijst van prospects.
 • Direct Mail: Fysieke post zoals brochures of flyers naar potentiële klanten sturen.
 • Evenementen en Beurzen: Direct contact leggen met prospects tijdens evenementen en beurzen.
 • Social Selling: Het gebruik van sociale media platforms om relaties op te bouwen en te onderhouden met potentiële klanten. LinkedIn is hierbij het voornaamste platform binnen B2B, vanwege de uitgebreide netwerkmogelijkheden en de focus op professionele connecties.

Deze methoden zijn gericht op het direct aanspreken van potentiële klanten en hen informeren over jouw producten of diensten. Hoewel deze technieken effectief kunnen zijn, is het belangrijk om de balans te vinden tussen deze benadering en het respecteren van de privacy van de klant.

Anno nu staat deze vorm van contacten benaderen onder druk, vanwege het feit dat de ontvangers van deze methodieken een steeds grotere irritatie ervaren. Aan de andere kant merken wij ook dat mensen van nature best lui zijn, dus als iemand inderdaad op zoek was naar jouw diensten en/of producten en je komt direct op de lijn dan is het gelijk raak. De uitdaging hierbij is dat op ieder moment dat groepje prospects die direct in de markt is in jouw doelgroep markt een laag percentage is. Schattingen liggen ergens rond de 2-5% van de mensen in jouw doelgroep markten die echt op dit moment op zoek zijn naar de diensten en/of producten die jij aanbiedt. Waar vroeger dan nog wel eens werd geschoten met hagel op een grote groep prospects, is het nu erg belangrijk om meer tijd te besteden aan een kleinere groep prospects. Alleen op deze manier kun je écht impact maken.

Demand generation is daarom ook steeds meer ‘de way to go’ volgens een aantal invloedrijke B2B marketing guru’s. Laten wij daarom nu demand generation uitleggen zoals wij dat zien.

 

Demand Generation

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich demand generation, een bredere en meer geïntegreerde aanpak die zich richt op het creëren van vraag naar jouw producten of diensten. Demand generation is een strategisch proces dat verschillende marketingactiviteiten combineert om bewustzijn en interesse te wekken. Belangrijke methoden zijn:

 • Website Content: Waardevolle en informatieve content creëren om de doelgroep aan te trekken en te informeren en naar de website te halen voor verhogen van de naamsbekendheid. Bedrijven die regelmatig bloggen genereren tot 67% meer leads dan bedrijven die dat niet doen​ (DemandSage)​.
 • SEO: Zoekmachineoptimalisatie en betaalde advertenties om je online zichtbaarheid te vergroten. Inbound leads kosten gemiddeld 61% minder dan leads verkregen via outbound methoden​ (UpLead)​.
 • Social Media Marketing: Interactie met je doelgroep op sociale mediaplatforms om merkbekendheid en loyaliteit op te bouwen. Platforms zoals LinkedIn en Facebook leveren respectievelijk 43% en 42% van de leads voor B2B-marketing​ (WPForms)​.
  • Het gaat hierbij absoluut niet om de 1-op-1 LinkedIn campagnes met geautomatiseerde sales berichten. Het gaat hier over postings van klantcases en blogs die op de website staan.
 • Webinars en Online Evenementen: Educatieve en interactieve sessies om jouw expertise te tonen en betrokkenheid te creëren.

Demand generation richt zich op het opbouwen van een langdurige relatie met je doelgroep door hen te voorzien van waardevolle informatie en hen te begeleiden door de klantreis. Personalisatie in marketing wordt steeds belangrijker en gepersonaliseerde nurturing kan de betrokkenheid en conversie respectievelijk met 57% en 63% verhogen​ (TrueList)​.

Het Samenspel van Beide Strategieën

Hoewel lead en demand generation op het eerste gezicht verschillende benaderingen lijken, is het samenspel tussen beide essentieel voor het succesvol binnenhalen van nieuwe klanten. Door een evenwichtige combinatie van proactieve outreach en strategische demand generation, kun je een breed scala aan potentiële klanten bereiken en converteren.

Conclusie

Wij, vanuit K2 Marketing, zijn van mening dat in de huidige tijd een verdeling van 50% tijd, energie en budget aan Leadgen en 50% aan Demand Generation besteed moet worden.

De huidige stand van leadgeneratie in 2024 vereist een veelzijdige aanpak die zowel lead generation als demand generation omvat. Door gebruik te maken van de juiste mix van strategieën en tactieken, kun je niet alleen jouw bereik vergroten, maar ook duurzame relaties opbouwen met je doelgroep.

Met deze aanpak ben je goed voorbereid om de uitdagingen en kansen van de moderne marketingwereld aan te gaan. Laten we samenwerken om jouw marketingdoelen te bereiken!

 

Nog niet uitgelezen?

Misschien vind je dit ook interessant.

 

VEGA-LIFE

VEGA-LIFE Begin 2021 kwamen we met elkaar via Linkedin in contact. Uit dat contact kwam naar voren dat Vega-Life op...

Waarom K2

Onze Expertise

Acquisitie

Haal meer en betere klanten binnen via een altijd draaiende acquisitie Journey.

Cross- & Upselling

Bedien bestaande klanten optimaal met goed matchende aanbiedingen.

Retentie

Houd je klanten binnenboord. De inzet van data en slimme automatisering zorgen ervoor dat klanten langer bij jou blijven.

Recruitment & Detachering

Selecteer en benader de juiste personen in de markt om personeel te vinden of te detacheren.

Automatisering

Onze versie van Mautic (K2 MAC) maakt maatwerk Journeys automatiseren mogelijk. Van acquisitie tot en met nieuw talent vinden.

.

Nieuwsbrief

Stay in Touch

Trots op onze opdrachtgevers