Kies je voor ChatGPT of het delen van unieke kennis?

Kies je voor ChatGPT of het delen van unieke kennis?

Tegenwoordig kun je alles aan een intelligente computer vragen, zoals ChatGPT van OpenAI, en gelijk antwoord krijgen. Een interessante ontwikkeling, want dit soort AI-gedreven technologie kan niet alleen content genereren (zelf schrijven) maar ook coderen, software ontwikkelen. Dat het impact heeft, nu en in de toekomst, mag duidelijk zijn. Toch zien we ook wat mogelijke kanttekeningen.

Erik van der Pasch

Managing Partner | Customer Success

Hoe uniek zijn jouw customer journeys in de toekomst?

Bij K2 Marketing zijn we goed in slim ingerichte customer journeys. In het kort betekent dat klanten daarmee informatie ontvangen die zij op een bepaald moment van het verkoopproces nodig hebben. Maar als jij en je concurrent aan OpenAI dezelfde vraag stellen dan is de kans groot dat je gelijksoortige antwoorden gaat formuleren. De content van je concurrent kan er nagenoeg hetzelfde uitzien.

Wat is dan jouw unieke waarde?

Klopt de informatie wel die gedeeld wordt?

Het precieze antwoord is slecht te geven. Maar het is niet ondenkbaar dat er mensen belangen kunnen hebben om informatie te delen die niet waar is. ‘Fake news’ daar hadden we een aantal jaren geleden nog nauwelijks van gehoord, hoewel het natuurlijk wel bestond. Herkent een intelligente computer altijd het verschil tussen ‘waar’ en ‘niet waar?’ Bovendien kunnen er algoritmes actief zijn om bepaalde informatie extra te pushen en meningen in de maatschappij te laten veranderen.

Worden we als mensen uiteindelijk dommer of slimmer?

Deze vraag zal ook veel mensen bezighouden. Op middelbare scholen, hogescholen en universiteiten is er soms al sprake van een leercrisis: studenten leveren werkstukken in die gemaakt zijn met behulp van een chatbot. Dat lijkt dom. Andersom kun je ook redeneren dat oplossingen, zoals ChatGPT, zorgen voor sneller inzicht verkrijgen in een bepaald onderwerp. Dat zou ervoor pleiten dat we wellicht als mens sneller slimmer worden. Je hebt informatie immers sneller dan uit de boeken.

Unieke kennis

Ook daar valt iets over te zeggen, want wie weet wordt de kennis die jij deelt ook wel geanalyseerd door een slimme chatbot en ingezet ten behoeve van een concurrent. Wie is er eigenlijk eigenaar van de data? Dat is een vraag die voor steeds meer discussie zorgt.

De toekomst zal vooral nog meer stapelbare formules opleveren. Wat voor de ene ondernemer werkt, is namelijk vaak ook inzetbaar voor andere ondernemers. Een copy-paste zal het nooit zijn (ieder bedrijf is immers uniek, waar we overigens ook de content voor maken) maar wel zullen workflow- en IT oplossingen helpen om de processen, die nodig zijn om marketing succesvol te bedrijven, nog meer schaalbaar te maken.”

Onze conclusie

Dat is dat AI-technologie ons kan helpen in het denkproces. Bijvoorbeeld als je jezelf wilt voorbereiden op een goed gesprek met de klant. De vragen die hij of zij mogelijk zou kunnen hebben kun je alvast aan een chatbot stellen. Effectieve sales- en marketing gaat immers over antwoorden vinden op vragen van klanten.

Toch geloven we dat unieke antwoorden, die anders zijn dan je concurrenten, nog steeds door mensen gegeven en opgeschreven zullen worden. Ons gevoel is dat er juist door dit soort ontwikkelingen steeds meer behoefte is aan persoonlijke aandacht en inhoud die er toe doet.

Het zoeken naar unieke waarden en die vervolgens inzetten voor jouw specifieke klantgroepen, dat is waar we ons graag voor inzetten. Dat doen we met een bewezen creatieve en datagedreven aanpak, waarin veel ruimte is voor menselijke content.

 

Kunnen we jouw business ook vooruit helpen?

Erik persoonlijk spreken? Klik dan hier voor zijn LinkedIn gegevens of neem contact met ons op.

Erik van der Pasch - K2 Marketing
 
   

Plan vrijblijvend jouw kennissessie

Wij ontzorgen je op het gebied van commerciële processen. Geautomatiseerde en slim ingerichte customer journeys zorgen voor gewenste bedrijfsresultaten op een efficiënte en effectieve manier. Bij onze customer journeys richten we reeksen van interacties af op het behalen van jouw bedrijfsdoelen. Hierin staat data en automatisering centraal. Plan vrijblijvend een kennissessie in om te kijken wat customer journeys jouw bedrijf kunnen opleveren. Wanneer komt de kennismaking je uit?

Waarom K2

Onze Expertise

Acquisitie

Haal meer en betere klanten binnen via een altijd draaiende acquisitie Journey.

Cross- & Upselling

Bedien bestaande klanten optimaal met goed matchende aanbiedingen.

Retentie

Houd je klanten binnenboord. De inzet van data en slimme automatisering zorgen ervoor dat klanten langer bij jou blijven.

Recruitment & Detachering

Selecteer en benader de juiste personen in de markt om personeel te vinden of te detacheren.

Automatisering

Onze versie van Mautic (K2 MAC) maakt maatwerk Journeys automatiseren mogelijk. Van acquisitie tot en met nieuw talent vinden.

.

Nieuwsbrief

Stay in Touch

Trots op onze opdrachtgevers