Wij kennen allemaal Oracle. Door sommige verguisd, door andere op handen gedragen. Bekend van zijn DataWareHouses (DWH). Gedacht wordt dat dit altijd zware machines (en duur) on-premise zijn. Dat hoeft dus niet. En het mooie is; je hoeft niet een ervaren database administrator te zijn om de DWH in te richten met Oracle’s Autonomous Database Cloud.

Wat is een autonomous database?

Een autonome database is een clouddatabase die gebruikmaakt van machine learning om de menselijke arbeid die normaal nodig is voor database-afstemming, beveiliging, back-ups, updates en andere routinematige beheertaken en traditioneel wordt uitgevoerd door databasebeheerders (DBA’s) uit te bannen.

Volgens Oracle biedt een autonome databasecloud, in vergelijking met een traditionele databasetechnologie, een hogere beschikbaarheidsgraad, betere beveiliging en lagere operationele kosten.

In hun visie moet deze autonome databasecloud  zelfsturend, zelfbeveiligend en zelfherstellend zijn.

  • Oracle Autonomous DatabaseZelfsturend wil zeggen dat de database automatisch databases kan leveren of implementeren, en tegelijkertijd bewaking, back-ups,herstel en probleemoplossing biedt voor die databases. De reken- en opslagcapaciteit moet daarnaast snel kunnen worden uitgebreid of ingekrompen, zonder uitvaltijd.
  • Zelfbeveiligend verwijst naar een adaptief, door AI gestuurd vermogen om dreigingen op te sporen en af te handelen, met een automatische versleuteling van data. Een zelfbeveiligende database kan ook automatisch beveiligingspatches toepassen.
  • Zelfherstellende databases worden automatisch beschermd tegen uitval. Met een beschikbaarheidsgraad van nagenoeg 100 procent ondervindt een zelfherstellende database minder dan 2,5 minuut aan uitval per maand. Dit is inclusief gepland onderhoud.

Dat is nogal wat. Het is enorm lastig om volledig end-to-end geautomatiseerd proces te creëren voor het operationeel krijgen en houden van de dataware house / database. Hierbij moet je denken aan het inrichten, beveiliging, updates, beschikbaarheid (in de lucht zijn), performance, change management en errors. Toch claimt Oracle dit te hebben gerealiseerd.

Voorgekookte instellingen

Om nog even dieper in te gaan op het automatisch vooraf ingericht hebben van de autonome database. Zoals gezegd heeft Oracle de autonome database al vooraf gebouwd, het framework waarbinnen de tabellen straks geladen/gecreëerd worden, ligt er al. Dit hebben ze ook vooraf al geoptimaliseerd en getest. Dus praktisch plug and play.

Een ander kenmerk is vermogen om de CPU uit te breiden of in te krimpen als dat nodig is. Een gebruiker kan bijvoorbeeld het aantal database-rekencores van 8 naar 16 verhogen zodat de juiste schaal wordt verkregen voor verwerking aan het einde van het kwartaal. Dit kun je vervolgens weer terug te brengen naar een iets goedkoper aantal van 8 cores. Je kunt zelfs overwegen om kosten te reduceren door het complete rekenvermogen in het weekend uit te schakelen, om dit op maandagochtend weer in te schakelen. Dit werkt volgens een gedeeld (shared) resource model.

Zwak punt?

Volgens Danny Arnold, Executive IT Specialist bij IBM, en auteur van het blog “Oracle Autonomous Database – is it truly self-driving?” is dit juist het zwakke punt. Bij een shared resource model kan het gebeuren dat op piekmomenten je komt te concurreren tegen andere clients voor die resources. Hierdoor kunnen de prestaties afnemen. Dit in tegenstelling tot een dedicated resource model. Daarentegen is schaalbaarheid hier niet (snel) mogelijk omdat je een fixed aantal datareken-cores hebt. Daar zul je het mee moeten doen. Bij shared resource model kun je snel opschalen, er van uit gaande dat je vooraf contractueel meer cores hebt afgenomen dan je normaal nodig hebt. Je betaalt uiteindelijk alleen voor daadwerkelijk gebruikte datareken-cores (of CPU). Hoe dit uiteindelijk in de praktijk zal blijken, weet ik niet.

(G)een moeilijk verhaal

Ik heb wel zelf het genoegen mogen smaken om met Oracle’s Autonomous Database Cloud oplossing aan de gang te gaan. Ik heb geen DBA achtergrond, ben gewoon maar een data analist. Echter, binnen half uur had ik de cloudbased DWH aan de praat, files geupload via SQL Developer (kan ook met andere GUI’s zoals TOAD etc). Natuurlijk moet je daarna nog met ETL’s aan de slag. Daarentegen neemt dat niet weg dat je snel een DWH kan opzetten zonder allemaal ingewikkelde protocollen (zitten allemaal al standaard in de setup). Zeker geen moeilijk verhaal!

Kortom, ga zelf lekker stoeien en overtuig je zelf. Dat werkte voor mij en dit is zeker iets dat wij binnen K2 Marketing gaan gebruiken voor onze klanten.

Open WhatsApp
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Kan ik je ergens mee helpen?